Salt / Natrium / Kalium

Gå tillbaka till Magazine

Kroppen är en fantastisk maskin

Kroppen är en fantastisk maskin som reglerar nivåer av ämnen i kroppen. När det kommer till salt har kroppen förmågan att göra sig av med cirka 100g per dag. Naturligt utsöndrar kroppen 10-20g per dag och ligger på en statisk nivå kring 50g dygnet runt. Förlorar du 10g på en dag (intag minus naturlig utsöndring) så har du allvarliga problem och kan hamna i direkt livsfara. Maten du konsumerar innehåller en hel del salt och du behöver i princip aldrig vara orolig för ett livsfarligt underskott om du äter en normal kost.

Många studier yrkar på ett direkt samband mellan salt-intag och hjärt/kärl-problem men studier visar att det snarare är maten som saltet kommer med (framför allt fast-food) som har den negativa effekten på hälsan. Kortsiktiga konsekvenser är annars i ökande grad utmattning, svaghet, matthet, illamående, huvudvärk, ryckningar, skakningar, kramper, spasmer, oregelbundna hjärtslag, förvirring. Se till att äta en balanserad kost och supplementera med kosttillskott om så behövs.

Det viktiga är egentligen balansen mellan natrium och kalium för att bilda de vitala jonerna, vilket är en fundamental del för att bibehålla kroppens funktioner. Om man äter mat på restaurang eller tillagar maten själv och adderar vanligt bordssalt (natrium) så är det så gott som omöjligt att inte få i sig för höga hav natrium i förhållande till kalium vilket är skadligt för cellerna och kan göra dem så ineffektiva att hela kroppsenergi­nivån sänks. Man kommer då att lagra oförbränd mat som fett och risker­na ökar för hjärtattacker, slaganfall, stark fetma och andra oräkneliga åkommor. Om man inte kan minska saltintaget bör man ta ett extra kaliumtillskott.

På holli.se säljer vi kalium och natrium både separat och i kombination med andra näringsämnen i välrundade produkter. Vi hjälper gärna till med rådgivning om du oroar dig över saltnivåer i din egna eller dina nära och käras kroppar.

Telefon: 0175 - 20500

Email: info@holli.se

Butiker: Köpmannagatan 9b, Rimbo samt Hornsgatan 45, Stockholm