Proteinpulver & träning

Gå tillbaka till Magazine

Proteinpulver & Aminosyror

En av de absolut vanligaste kosttillskotten är som många vet proteinpulver. En stor andel människor som tränar assisterar kroppen med extra protein för att öka muskeltillväxt, återhämtning och energinivåer.

Musklerna i din kropp är uppbyggda på protein. Protein i sig är uppbyggt av aminosyror, man kan i princip säga att det är samma sak. Aminosyror är alltså en kemisk förening av vad proteinet består av. Det finns en rad olika aminosyror och två kategorier (icke-essentiella och essentiella) och protein är normalt sett en kombination av ~20 stycken olika sorter. Icke-essentiella aminosyror producerar kroppen av sig själv och essentiella tillförs externt.

Det finns nio essentiella aminosyror varav tre som är extra viktiga att försöka få i sig: leucin, isoleucin och valin. Dessa tre kallas tillsammans för BCAA, en förkortning som du säkert känner till från olika drycker och dylikt. Får du i dig tillräckligt med BCAA så har du fundamentalt hjälpt musklerna att återhämta sig snabbare, växa större och allmänt må bra. BCAA kan du utöver kosttillskott även få i dig genom en sund kost.

Gemene man behöver ca 1g protein per kilo(kroppsvikt) per dag för att täcka det dagliga behovet. Tränar du mycket? Då rekommenderas upp till 2g protein/kilo/dag. Ett överskott av protein är inte under normala omständigheter skadligt för kroppen.

Vassleprotein eller kaseinprotein?

Vassle ökar muskelproteinsyntesen mer än vad kasein gör, alltså bildandet av ny muskelmassa och är det vanligaste tillskottet. Kasein tas upp långsammare vilket minskar muskelnedbrytningen under natten och förser dig med aminosyror över en längre period.

Vi på holli.se har en rad med grymma proteinpulver från leverantörer som ser efter sina produktionsled och leverantörskedjor. Varje individ har olika preferenser och behov och vi hjälper dig gärna att hitta rätt produkt. Tack för din uppmärksamhet och lycka till med träningen!

 

holli.se erbjuder kosttillskott och supplement som du kan lita på följer en hög standard av kvalité. Connecta med oss på facebook, instagram, genom hemsidan, email och/eller telefon 0175-20500.