Glutenfria alternativ

Gå tillbaka till Magazine

Glutenfria val

Alla mjöl- och grynsorter och produkter av vete, korn, råg och havre måste uteslutas ur maten. Havre går bra om det är den så kallade rena havren som är glutenfri. Det betyder bl a att bröd och pasta måste bytas ut mot glutenfria alternativ.

Viktigt är att alltid läsa innehållsdeklarationer på t.ex. charkprodukter och färdigmat för att se om de innehåller gluten. De flesta producenter har numera tagit bort gluten ur sina produkter men man måste alltid kontrollera.

Det finns många bra och goda glutenfria alternativ på marknaden i dag. Det glutenfria  segmentet utvecklas hela tiden.

Producenter glutenfritt.

Att handla

När man ska handla glutenfria produkter bör man välja en större livsmedelsbutik. De har oftast ett stort och brett sortiment, som brukar finnas samlat på en och samma hylla. Det glutenfria brödet är ofta fryst och brukar ligga på en speciell plats i frysdisken.

Man kan fortfarande handla många produkter från sitt vanliga sortiment men var noga med att läsa innehållsdeklarationen.

I större butiker finns det ofta specialutbildad personal som kan extra mycket om produkter till olika specialkoster.

Innehållsdeklarationer

På färdigförpackade produkter finns alltid en innehållsförteckning. Det kan i början kännas besvärligt att alltid behöva läsa igenom förteckningen men man lär sig snabbt.

Celiakiförbundet tillhandahåller ett ingredienslexikon. Det går att beställa på Celiakiförbundets hemsida eller ladda ner som en App direkt i mobilen.

Tillsatsämnen att särskilt uppmärksamma i innehållsdeklarationen

Här kan du läsa om de tillsatsämnen som kan vara bra att veta om gällande glutenfri kost.

Vad innebär att produkten är naturligt glutenfri?

Med naturligt glutenfritt menas livsmedel som ris, potatis, majs, bovete, hirs och bönor Produkter som över huvud taget inte innehåller gluten.

Livsmedel som har sitt ursprung i vete, korn och råg kan innehålla små mängder gluten. Även om mängderna understiger gränsvärdet för vad som får kallas för glutenfritt tål vissa inte dessa.

Märkning glutenfritt

Glutenfria produkter märks ofta med Celiakiförbundets symbol – det överkorsade axet. Celiakiförbundet licensierar ut symbolen till de producenter som uppfyller särskilt ställda krav för glutenfri tillverkning. Symbolen är internationell. Med symbolen blir det lättare att hitta säkra glutenfria produkter i butiken.

Glutenintolerans eller celiaki

Glutenintolerans eller celiaki, som det också heter är en sjukdom som orsakas av gluten. Gluten är ett protein som finns i våra vanligaste sädesslag vete, råg och korn. Är man glutenintolerant så måste man äta glutenfri mat för att må bra.

Omkring 35 000 svenskar har idag fått diagnosen glutenintolerans, men det är långt ifrån alla som uppskattas vara drabbade. Mörkertalet kan vara uppemot 200 000 personer.

Vanligast är sjukdomen bland kvinnor. Ärftligheten är hög och det finns en ökad risk för glutenintolerans vid andra autoimmuna sjukdomar som diabetes, reumatism och sköldkörtelsjukdom.

Symtom

Celiaki innebär att gluten orsakar en skada på tarmslemhinnan.  Symtom i form av tarmbesvär, buksmärtor, trötthet och depression är vanliga. De försvinner oftast efter några veckor när man har börjat äta glutenfritt. Det tar dock längre tid för den skadade tarmen att läka. Behandlingen, det vill säga att äta glutenfri mat, är livslång. Man kan inte sluta äta glutenfritt även om symtomen försvinner.

 

Gluten

Gluten är ett protein som finns i våra vanligaste sädesslag vete, råg och korn. När man bakar är det gluten som gör så att degen jäser, bildar trådar och blir lättarbetad. Gluten påverkar även det färdiga brödets konsistens och utseende. I gluten finns det olika ämnen, prolaminer, som skadar tarmen.  På senare år har man upptäckt att i havre ser dessa prolaminer annorlunda ut så därför kan man som glutenintolerant äta havre. Så kallad ren havre som specialhanterats för att risken för kontaminering av andra sädesslag ska minimeras.

Hur påverkar gluten tunntarmen?

De allra flesta människor kan utan besvär äta mat som innehåller gluten. Men hos de med celiaki reagerar immunförsvaret med en kraftig försvarsreaktion mot gluten. Immunförsvaret uppfattar gluten som ett skadligt ämne. Slemhinnan i tarmen blir då skadad och kan inte ta upp näringen i maten.

Tunntarmens slemhinna täcks av små hår, så kallat tarmludd eller villi. I ytan på tarmluddet finns celler som tar upp näringen i maten. Vid celiaki skadas tarmluddet och ibland försvinner det helt. Förmågan att ta upp näringsämnen och mineraler från maten blir nedsatt.

 

Glutenintolerans tarmbild

Om man har celiaki och äter mat som innehåller gluten minskar tarmluddet i höjd (2) och tarmen blir sedan helt slät (3). Följden blir att tunntarmens yta för att suga upp näring minskar och att näringsämnen som finns i kroppen börjar läcka ut i tarmen i större utsträckning.

Glutenskadan är störst i övre delen av tunntarmen där bland annat järn och kalk tas upp. Ju mer gluten man äter, desto mer skadas tunntarmen. Om man äter gluten varje dag under en längre tid krymper tarmens yta med 75 procent.

En glutenfri kost normaliserar så småningom tarmslemhinnans utseende igen. Tarmen blir frisk och återfår sin kapacitet att suga upp näringsämnen.

Diagnostisering

Diagnostisering vid celiaki sker med hjälp av ett blodprov där man mäter förhöjda celiakiantikroppar i blodet. Om provet är positivt gör man även en gastroskopi för att se tecken på skador i tunntarmen. När man sedan utesluter gluten ur kosten blir blodvärdena normala igen.

Allergi mot vete, råg eller korn

Spannmålsallergi är inte samma sak som glutenintolerans. Den vanligaste spannmålsallergin är allergi mot vete. Vanliga symtom vid allergi är eksem, ont i magen, kräkningar, astma och allergisk snuva.

Den som har allergi mot vete, råg eller korn måste äta produkter som är glutenfria, t ex ris, majs eller hirs. Produkter baserade på vetestärkelse kan tolereras av de flesta med veteallergi om produkten är märkt ”glutenfri”. Havre är ofta kontaminerad med vete, råg och korn. Därför bör personer med spannmålsallergi välja ren havre som är märkt ”glutenfri”.