Blue Eye – Skydd mot åldersrelaterade ögonproblem

Gå tillbaka till Magazine

Många människor drabbas av åldersrelaterade ögonsjukdomar som starr och förändringar i gula fläcken. Med en åldrande befolkning växer siffran lavinartat. Det som är positivt är att naturliga ämnen från bär, grönsaker och fisk ger det bästa skyddet mot ögats åldrandeprocess.

Blåbär
Blåbär är proppfyllda med vitaminer, mineraler och fibrer. Extra nyttigt är ämnet som ger bären sin färg. Antocyanin är en kraftig antioxidant som ger växter en starkt röd, blå eller violett färg. Det skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar, eftersom de förhindrar att fetter oxiderar i blodet. Dessutom verkar antocyaninet inflammationshämmande, kolesterolsänkande och kärlvidgande. Man tror att antocyanin skyddar ögats a-vitamin från fria radikalier och att det därför motverkar åldersrelaterade ögonsjukdomar.

Blue Eye är ett kosttillskott särskilt designat för att främja ögats hälsa. En tablett om dagen räcker för att uppnå en god effekt. Förutom svenska blåbär, som visat sig höra till de mest näringsrika i världen, innehåller Blue Eye även lutein från ringblomma. Lutein skyddar ögat genom att filtrera bort skadligt UV-ljus och fungerar även som en kraftig antioxidant.

Studier har visat att personer med höga luteinnivåer i gula fläcken löper en mindre risk att drabbas av åldersrelaterade ögonproblem. Enligt senare forskning kan lutein skydda mot grå starr och även mot så kallad åldersrelaterad makuladegeneration (AMD).

Förutom blåbär innehåller Blue Eye:

Quercetin
Antioxidant och bioflavonoid som främjar kroppens insulinproduktion och hämmar det enzym som lagrar upp sockerarter. Därigenom förebyggs följdsjukdomar som är en konsekvens av sockeranhopning i kroppen, exempelvis nervskada, nedsatt syn och grå starr.

Rutin
En antioxidant och bioflavonoid som tidigare kallats vitamin P. Finns naturligt i bland annat eukalyptusblad och bovete. Rutin hjälper till att hålla kapillärväggarna friska och starka och är bra vid alla former av blödningar och brustna blodkärl, som till exempel blödningar i ögat, blåmärken och åderbråck.

Salvia
En antioxidant som är stimulerande, sammandragande och antiseptisk.

Vitamin E
En fettlöslig antioxidant som bidrar till att hålla slemhinnorna friska. Förbättrar också cirkulationen och höjer syrekoncentrationen i blodet, vilket är till nytta för alla celler.

Zink
Ögats åderhinna innehåller höga koncentrationer av zink. Låga zinkvärden kan medföra synförändring. Långvarig zinkbrist kan leda till ett flertal ögonsjukdomar som till exempel grå starr och makuladegeneration.

Selen
En kraftfull antioxidant som förstärker effekten av vitamin E. Vid brist på selen kan grå starr uppstå. I Sverige är selenbrist relativt vanlig då vi har en mycket selenfattig jord.

 

 


 

Blåbär motverkar åldersrelaterade ögonsjukdomar och är sprängfyllt med hälsofrämjande antioxidanter.

Ros-Marie Lindahl har sluppit både ögonoperation och dubbelslipade glasögon med blåbärstillskott.

Ros-Marie Lindahl har haft glasögon sedan 1974. Länge hade hon dubbelslipade glasögon eftersom hon såg dåligt på både långt och nära håll. För några år sedan läste hon i tidningen att blåbär kan ha goda effekter på synen. Ros-Marie och hennes make började äta tillskottet Blue eye.

Blåbär och ringblomma
Blue eye innehåller blåbärsextrakt, vitamin E, zink och selen. I tillskottet finns också extrakt från ringblomma som är traditionellt använt mot ögonsjukdomar. Ringblomman innehåller nämligen karotenoiden lutein. Lutein behövs speciellt i den del av näthinnan där vi ser som allra skarpast – gula fläcken.

 

Stor synförändring
När Ros-Marie ätit Blue eye i ett och ett halvt år började hon se väldigt dåligt. Hon gick till ögonläkaren. Där konstaterade man att det inte var något fel på Ros-Maries syn, men däremot på hennes glasögon. De var plötsligt alldeles för starka.
– ”Gå och köp dig ett par läsglasögon med styrka plus tre. Det är det enda du behöver”, sa ögonläkaren, minns Ros-Marie.

Dubbelt upp
Om Ros-Maries synförbättringar berodde på Blue eye är givetvis svårt att veta. Synen kan förändras naturligt med åren. Men när Ros-Marie bytte till ett annat blåbärstillskott i somras hände något märkligt.
– Jag bytte till ett tillskott som skulle innehålla mer blåbär, berättar Ros-Marie. Då började jag plötsligt se dubbelt!

Slapp operation
Efter en ny tur till ögonläkaren konstaterade man att Ros-Marie hade gråstarr på ena ögat. Det kan orsaka just dubbelseende. Läkarna föreslog operation, men Ros-Marie ville inte opereras. Istället bytte hon tillbaka till Blue eye.
– Efter det tog det inte alls lång tid tills dubbelseendet var borta igen, även på starrögat, säger Ros-Marie. Det var fantastiskt!

Trägen vinner
Ros-Marie understryker dock att det tar tid innan man får effekt. Hon själv hade ätit blåbärstillskotten varje dag i många år.
– Man måste vara ihärdig, som med de flesta kosttillskott, säger Ros-Marie. Det tar två, tre månader innan den första effekten kommer.

Blåbär livet ut
Ros-Marie använder bara läsglasögon idag. Hon behöver heller inte anstränga ögonen för att se på långt håll, som hon gjorde förr. Och hon har rekommenderat både vänner, bekanta och familjen.
– Jag kommer äta Blue eye livet ut, säger Ros-Marie övertygat. Det fungerar väldigt bra för mig. Och det är ett billigt pris att betala för att få sin syn tillbaka.